Η τελευταία τρέλα στον online κόσμο είναι στην πραγματικότητα γύρω μας εδώ και λίγο καιρό. Ονομάζεται blockchain και είναι η τεχνολογία που κάνει τα cryptocurrencies όπως το Bitcoin τόσο ελκυστικό.
Είναι επίσης μια έννοια που δεν εξηγείται εύκολα και ως εκ τούτου, παραμένει σκεπασμένη σε ένα παχύ μανδύα της σύγχυσης και παραπληροφόρησης.
Τι είναι το BLOCKCHAIN?
Βασικά, το blockchain είναι ένα δημόσιο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο που έχει σχεδιαστεί ουτως ωστε να ειναι αδιαπεραστο απο τους hacker. Παρόλο που χρησιμοποιείται κυρίως ως τρόπος παρακολούθησης και επαλήθευσης των νομισματικών συναλλαγών, μπορεί επίσης να εντοπίζει και να ελέγχει σχεδόν οποιοδήποτε είδος δεδομένων, καθιστώντας την μια απίστευτα ασφαλή πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολόκληρο το διαδίκτυο.
Κάθε χρονολογική αλλαγή στο βιβλίο αναφέρεται ως block (μπλοκ), ενώ μια μεγαλύτερη σειρά αλλαγών ονομάζεται αλυσίδα, Blockchain.
Αυτό που κάνει το blockchain τόσο ασφαλές είναι ο decentralized (αποκεντρωμένος, χωρίς έδρα) χαρακτήρας του. Δεν υπάρχει σε κανένα διακομιστή Master Ledger (κυρίαρχο λογιστικό βιβλίο), αντίθετα, υπάρχει στον υπολογιστή του καθενός ταυτόχρονα! Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ενημερώνεται με νέες πληροφορίες, κάθε υπολογιστής που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα πρέπει να συμφωνεί ότι η αλλαγή είναι έγκυρη.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλησε να παραποιήσει τα αρχεία στην block chain, θα χρειαζόταν να «μπει» (hack) κάθε έναν από αυτούς τους υπολογιστές ταυτόχρονα, σε αντίθεση με μια ενιαία κεντρική (centralised) βάση δεδομένων.
Ο καθένας έχει πρόσβαση στο βιβλίο ανά πάσα στιγμή, αλλά χωρίς χαρακτηριστικά αναγνώρισης.
Πάλι δεν κατάλαβες?
Δεν πειραζει. Ας υποθεσουμε, λοιπον, ότι το blockchain είναι τα Έγγραφα Google και μια κανονική βάση δεδομένων είναι το Microsoft Word.
Για να τροποποιηθεί ένα έγγραφο Word από ενα άλλο άτομο, πρέπει να το στείλετε σε αυτόν, να το επεξεργαστη, και στη συνέχεια να στείλει πίσω το τροποποιημένο αντίγραφο. Σε αυτό το σενάριο, κανείς από εσάς δεν μπορεί να δει ή να κάνει μια αλλαγή ενώ ο άλλος έχει το έγγραφο. Είστε κλειδωμένοι.
Με τα Έγγραφα Google, και οι δύο μπορείτε να επεξεργάζεστε και να προβάλετε το έγγραφο ανά πάσα στιγμή. Κανείς δεν μπορει να κανει «πονηρια» , επειδή και οι δυο σας βλεπετε και επαληθεύετε τις αλλαγές, μαζί με όλους όσους βρίσκονται μέσα σε αυτήν την ομάδα (blockchain). Όλοι πρέπει να συμφωνήσουν στο αποτέλεσμα για να λειτουργήσει.
Γιατί να σε νοιάζει όμως?
Έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει έναν μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα. Επειδή το blockchain μπορεί να ελέγξει με ασφάλεια τις συναλλαγές μεταξύ δύο μερών, μειώνει αποτελεσματικά την ανάγκη για μεσάζοντα σε πολλές περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να μου μεταφέρετε χρήματα. Παραδοσιακά, αυτή η μεταφορά θα ειχε πραγματοποιηθεί μέσω της τράπεζας. Η τράπεζά σας μιλάει στην τράπεζά μου και τα χρήματα μετακινούνται.
Το Blockchain θα επαληθεύσει την ίδια συναλλαγή απλα και μόνο με βάση τον τρόπο λειτουργίας του. Επειδή πρέπει να «εγκριθει» από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το συγκεκριμένο blockchain, δεν χρειάζεται να επέμβει καμιά τράπεζα (εκτος και αν θέλετε να μετατρεψετε το Bitcoin σε άλλο νόμισμα).
Επειδή η έννοια μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος μεταφοράς δεδομένων, ο Tim Berners-Lee, ο άνθρωπος που δημιούργησε το πραγματικό διαδίκτυο, συμφωνεί
ότι το blockchain έχει τη δυνατότητα να διαταράξει ολόκληρο τον online κόσμο, λειτουργοντας ως βάση για ενα πραγματικα πιο ιδιωτικο και αποκεντρωμένο Διαδίκτυο.
Με όλο και περισσότερους χώρους να αποδέχονται το Bitcoin, μαζί με το τεράστιο εταιρικό ενδιαφέρον στην τεχνολογία blockchain, είναι απλως θέμα χρόνου η εμφάνιση του στη ζωή σας.