The Top 20 Reasons Startups Fail!!

CB Insights yaptığı araştırmada girişimcilerin batmasını sağlayan 20 popüler sebepleri paylaştık. Eğer sizde girişimci olmak istiyorsanız. Aşağıdaki maddeleri incelemenizi tavsiye ederiz.

Pazarın o ürüne ihtiyacı duymaması
Yeni çıkaracağınız ürünün, pazarın ihtiyaç duymaması veya ihtiyaç duymaya gereksinimi hissetmediğinden dolayı ürünün satılmaması. Örnek: Juicero markasının çıkardığı hazır meyve suyu sıkacağı satışları olmuştu fakat o ürünün farklı sorunları ortaya çıkmıştı. Sıkacak makinesinin yavaş sıkması yüzünden el ile paketin daha hızlı sıkacabileceği ortaya çıkmıştı.
Finansal kaynağın tükenmesi
Türkiye de en büyük sorunlardan biriside finans kaynağı bulanamaması, var olan finans kaynakları kosgeb, tubitak gibi kurumlardan hibe ile kaynak alınması ama bu kaynağın yetmemesi yüzünden Türkiye de tam anlamıyla finans kaynağı bulunamadığı veya girişime destekleyici bakılmadığından bir çok girişimci girişiminden vazgeçmek zorunda kalıyor. Birde kredi olarak alınan kaynakların ödemesi yaklaştığında genç girişimciler batmak zorunda kalıyor.
Doğru takımı kuramamak
En büyük sorunlardan birisi de takım arkadaşı bulamamak. Bulunan takım arkadaşlarının belli süre sonra plana uygun hareket etmemesi yüzünden bir çok girişimci girişiminden vazgeçmiştir.
Rekabete karşı koyamamak
Girişiminize karşı ucuza ürün veya daha kaliteli bir ürün sunan bir firma çıkması veya var olan bir ürüne daha iyi özellikler sunup alternatif olarak sunduğunuz ürünü daha pahalı satmak.
Fiyatlandırma/Harcama sorunları
Genel sorunlardan biriside ürünün fiyatlandırmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye koşullarında girişimcilerin ürünlerini fiyatlandırması konusunda sıkıntı çıkmaktadır. 100 200 dolar arası fiyatlandırma yapan yurt dışındaki firmalar, Türkiye'ye ürünü getirdiklerinde 1000 tl civarında satışı yapmaktadır. Tabi ülkemizde asgari maaş alan kişiler ürünü satın alamamaktadır.(Nedenlerden birisi) Türkiye de çıkan girişimcilerin aşırı fahiş fiyatlardan ürünü satması yüzünden alacak pazar bulamaması, Ürüne rağbet, fiyatı görürdükten sonra vazgeçilmesi yüzünden girişimcilerin batmasına sebep olur
Kötü ürün
Vaat ettiğiniz üründen daha kötü bir ürün ortaya sunmanız veya Ürünün pazar için önemsiz olması
Zayıf pazarlama
Pazarda satın alabilecek kitlenin sizin ürününüzün onlara pahalı gelmesi, Yanlış pazar seçimi
Müşterileri önemsememek
Müşteriye önem vermemek, Kısaca firmanızın müşteriye aşağılıkça bakması
Ürünü yanlış zamanda çıkarmak
Ürünün çıkarılmasına geç kalınması veya Ürünü yanlış dönemde çıkarmak.
Odaklanmayı kaybetmek
Ekip ile yatırımcılar arasındaki uyumsuzluk
Yatırımcılarınız ve ekibiniz arasında fikir ayrışmasına girilmesi.
Dönüşüm (pivot) hamlesinin kötüye gitmesi
Tutkuyu kaybetmek
Kısaca motivasyonunuzu kaybetmek diyebiliriz.
Finansal kaynak veya yatırımcı ilgisi bulamama
Yasal sorunları
Tanıdıklardan veya danışmanlardan destek almamak
Çevrenizden destek alamamak. Girişiminize karşı olumsuzluk ile karşılaşmanız.
Fazla iş altında ezilmek/çökmek
Psikolojik olarak çöküntü yaşamak. Yanlış hamleler yapmak.
Dönüşüm (pivot) yapmayı becerememek
Toparlanamamak

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
1 Comment